HPV FAQ

  • Πώς μεταδίδεται ο ιός;
    Administrator15-02-2015

    Οποιοδήποτε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.  Οι τύποι HPV που προκαλούν κονδυλώματα μεταδίδει συνήθως με απλή δερματική επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη. Το σίγουρο είναι πως μπορεί να μεταδίδεται πολύ εύκολα ο ιός αν υπάρχει ενεργό κονδύλωμα, δεν αποκλείεται όμως να μεταδίδεται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

  • Πότε κόλλησα τον ιό;
    Administrator15-02-2015

    Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε μεταδόθηκε ο ιός γιατί τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα μιας εβδομάδας, μερικών μηνών, χρόνων ή ακόμα και ποτέ μετά από επαφή με άτομο το οποίο είναι φορέας του ιού.

  • Όταν δεν είναι εμφανή τα κονδυλώματα, έχω τον ιό;
    Administrator15-02-2015

    Ο ιός θεωρείται ενεργός όταν τα κονδυλώματα είναι παρόντα. ‘Όταν δεν υπάρχουν κονδυλώματα θεωρούμε πως ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση στα κύτταρα του δέρματος και ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί. Τις περισσότερες φορές το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιμετωπίζει το ιό ή τον καθιστά αδρανή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  • Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα αν έχει ο σύντροφός μου και κάνουμε στοματικό έρωτα;
    Administrator15-02-2015

    Τα κονδυλώματα δεν είναι συχνά στο στόμα και γι αυτό πιστεύεται ότι η μετάδοσή του συγκεκριμένου τύπου του ιού είναι πιο δύσκολη με το στοματικό έρωτα, αλλά όμως συναντάται όπως με την μορφή των θηλωμάτων.

  • Πόσοι τύποι του ιού υπάρχουν; Ποιοί προκαλούν όγκους;
    Administrator15-02-2015

    Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευτεί περισσότεροι από 80 γονότυποι HPV (ανάλογα με την αλληλουχία των βάσεων στο DNA τους διακρίνονται διαφορετικοί τύποι HPV). Οι HPV προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων (καλοηθών και κακοηθών)στο δέρμα και στους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Τα οξυτενή κονδυλώματα (δηλαδή τα εξωτερικά) προκαλούνται συνήθως από τους τύπους 6 και 11, είναι τύποι που προκαλούν φλεγμονές στο κατώτερο γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών, οι οποίες κατά κανόνα είναι καλοήθεις και δεν εξελίσσονται προς καρκίνο. Οι συνηθέστεροι ογκογόνοι τύποι HPV είναι 16 και 18 οι οποίοι σχετίζονται με δυσπλασίες και καρκίνο. Όμως υπάρχουν και άλλοι τύποι οι οποίοι είναι ωστόσο σπανιότεροι.

  • Στην εξέταση του Test- ΠΑΠ τι ακριβώς ανευρίσκεται;
    Administrator15-02-2015

    Η δοκιμασία κατά Παπανικολάου είναι ένας τρόπος για να ανιχνεύσουμε αλλαγές στα κύτταρα του τράχηλου και της μήτρας. Αν βρεθεί κάποια αλλοίωση τότε αυτό ονομάζεται δυσπλασία. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η δυσπλασία να  οδηγήσει σε καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Ο χρόνος της εξέλιξης είναι άγνωστος. Μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε κάποιους μήνες ή ακόμα και μέσα σε κάποια χρόνια. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται μια φορά το χρόνο σε Τέστ Παπανικολάου, λαμβανομένου υπόψη ότι ο ιός HPV είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας την παθογένεια του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

  • Ποιες θεραπείες ακολουθούνται για τα κονδυλώματα;
    Administrator15-02-2015

    Αρχικά εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ακριβές θεραπείες, τοξικές θεραπείες και θεραπείες που προκαλούν ουλές θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι θεραπείες οι οποίες ακολουθούνται είναι οι εξής:

    • Aντι-ιιικές θεραπείες
    • Κρυοχειρουργικές θεραπείες
    • Χειρουργική αφαίρεση
    • Ηλεκτροκαυστηριάσεις
    • Laser
  • Ποια είναι η μορφολογία του ιού;
    Administrator15-02-2015

    Ο ΗPV είναι μια συγκεκριμένη ομάδα θηλωματοϊών που προσβάλλει τον άνθρωπο (Human Papilloma Viruses). Λόγω της εξειδίκευσης, οι θηλωματοποϊοι του ανθρώπου δεν προσβάλλουν τα ζώα και αντιστρόφως. Ο ιός αυτός αποτελείται από διπλή έλικα DNA  η οποία περιβάλλεται από εικοσάεδρη πρωτεϊνική κάψα, προκαλεί όγκους και υπερπλασίες στο δέρμα και τους βλεννογόνους.

  • Ποια είναι τα σημεία του σώματος που εμφανίζονται τα κονδυλώματα;
    Administrator15-02-2015

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ                                                    ΑΝΔΡΕΣ

    Αιδοίο                                                                Πέος

    Κόλπος                                                              Όσχεο

    Περιπρωκτική χώρα                                       Περιπρωκτική χώρα

    Βουβωνική χώρα                                             Βουβωνική Χώρα

    Τράχηλος της μήτρας

  • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν έχω τον ιό;
    Administrator15-02-2015

    Με το ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ανευρίσκεται αν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης. Στη συνέχεια ακολουθεί κολποσκόπηση όπου εξετάζονται με δυνατό φως και υπό μεγέθυνση οι βλεννογόνοι και το δέρμα στο κατώτερο γεννητικό σύστημα πριν και μετά την εμβροχή τους με διάλυμα οξικού οξέος. Οι υποκλινικές αλλοιώσεις από τους HPV συνήθως λευκάζουν μετά την εφαρμογή του οξικού οξέος και έτσι εντοπίζονται. Ότι λευκάζει όμως δεν είναι πάντα HPV αλλοίωση, τη διάγνωση θα θέσει πάντοτε η ιστολογική εξέταση της βιοψίας. Η κολποσκόπηση είναι το πολύ σημαντική εξέταση και αυτό γιατί δεν γίνεται μόνο για να αποδείξει εάν πρόκειται για υποκλινική φλεγμονή ή όχι αλλά σημασία έχει αν εντοπιστούν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνος.

  • Αν βρεθεί ο ιός μέσω ΤΕΣΤ ΠΑΠ ή κολποσκοπήσεως πώς μπορώ να ξέρω ποιος τύπος του ιού είναι;
    Administrator15-02-2015

    Υπάρχει μια εξέταση λοιπόν, η PCR ταυτοποίηση του ιού η οποία ανιχνεύει το DNA του ιού. Η εξέταση αυτή μας επιβεβαιώνει την διάγνωση και τον τύπο του HPV που προκάλεσε τη συγκεκριμένη αλλοίωση.

  • Αν έχω πολλαπλούς συντρόφους μπορώ να κολλήσω παραπάνω από ένα τύπο HPV;
    Administrator15-02-2015

    Ναι, τα άτομα με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους είναι συνήθως επιρρεπείς σε υποκλινική λοίμωξη με πολλαπλούς τύπους HPV.

  • Ποιες είναι οι ψυχοσεξουαλικές επιπτώσεις των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων;
    Administrator15-02-2015

    Λίγοι ασθενείς γνωρίζουν τον ρόλο του HPV στον καρκίνο της πρωκτογεννητικής χώρας. Η διάγνωση των κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσει φόβο μετάδοσης της νόσου ή υποτροπής, αλλαγές της σεξουαλικής συμπεριφοράς (π.χ. αποχή) , κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διατάραξη ή διάλυση σχέσεων. ΠΡΟΛΗΨΗ:  χρήση προφυλακτικού

  • Υπάρχει κάποια εξέταση την οποία μπορούν να κάνουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες προκειμένου να ανιχνευτεί αν έχουν HPV;
    Administrator15-02-2015

    Ναι, υπάρχει το πρωκτικό Test-ΠΑΠ που εκτελείται με ψήκτρα και μονιμοποιητικό διάλυμα και βοηθά στην ανίχνευση δυσπλασιών του πρωκτού.

  • Τι γίνεται αν τα κονδυλώματα αφεθούν χωρίς θεραπεία;
    Administrator15-02-2015

    Εάν τα κονδυλώματα αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους , να μείνουν αμετάβλητα ή να αναπτυχθούν περαιτέρω. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών τα κονδυλώματα ιάθηκαν αυτόματα χωρίς θεραπεία.

  • Μια απλή δυσπλασία μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο;
    Administrator15-02-2015

    Η μόλυνση του πρωκτογεννητικού επιθηλίου από τον ιό HPV μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα φάσμα αλλοιώσεων που αναφέρονται ως πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές βλάβες, οι οποίες κυμαίνονται από την ήπια δυσπλασία μέχρι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Με την πάροδο του χρόνου οι βλάβες αυτές μπορεί να υποστρέψουν, να παραμείνουν αναλλοίωτες ή να εξελιχθούν προς διηθητικό καρκίνο. Οι βλάβες που αφορούν τον τράχηλο της μήτρας και τον πρωκτό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαλλαγής σε διηθητικό καρκίνο.

  • Ποιοι είναι οι παράγοντες που μετατρέπουν μια απλή δυσπλασία σε καρκίνο;
    Administrator15-02-2015

    Οι παράγοντες κινδύνου είναι η ανοσοκαταστολή και το κάπνισμα οι οποίοι προκαλούν την ανάπτυξη των περισσότερων δυσπλαστικών βλαβών.

  • Που αναπτύσσονται οι μυρμηκιές; Οφείλονται και αυτές σε ιούς;
    Administrator15-02-2015

    Οι κοινές μυρμηκιές εντοπίζονται συχνά στα χέρια και είναι πολλαπλές.

    Οι επίπεδες μυρμηκιές είναι κατά κανόνα πολλαπλές και εντοπίζονται στα αντιβράχια ή στους βραχίονες, το πρόσωπο και γύρω από τα γόνατα.

    Οι εν βάθει πελματικές μυρμηκιές εντοπίζονται στα πέλματα και είναι συχνά επώδυνες λόγω πίεσης του σωματικού βάρους στα πέλματα.

    Τέλος οι νηματοειδής μυρμηκιές συνηθέστερα εντοπίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό.

  • Πώς μεταδίδονται οι μυρμηκιές;
    Administrator15-02-2015

    Η μετάδοσή τους γίνεται είτε άμεσα μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο, είτε έμμεσα μετά από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Η περίοδος επώασης είναι δύσκολο να καθοριστεί. Μπορεί να κυμαίνεται από μια εβδομάδα έως και πολλούς μήνες. Οι δραστηριότητες μεταξύ των οποίων και οι αθλητικές εκθέτουν το γυμνό δέρμα σε άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ των ατόμων και αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης. Τέλος οι δερματικές μυρμηκιές υποχωρούν αυτόματα μέσα σε διάστημα περίπου 2 ετών.

  • Τι είναι Test-ΠΑΠ υγρής φάσης;
    Administrator15-02-2015

    Κατά το Test- pap υγρής φάσης γίνεται η λήψη του κολπικού –τραχηλικού υγρού με βουρτσάκι (ψήκτρα) και τοποθετείται σε φυαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό. Έπειτα επιστρώνεται σε πλακάκι μικροσκόπησης με μια λεπτή –μονή στοιβάδα κυττάρων. Σε αυτή την μονή στρώση κυττάρων ο κυτταρολόγος μπορεί να διακρίνει πιο εύκολα και με περισσότερη σαφήνεια την βλάβη (αλλοίωση) αν υπάρχει.

  • Εμβόλιο έναντι του HPV. Τι είναι; Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει; Αν κάνω το εμβόλιο είμαι τελείως προστατευμένη;
    Administrator15-02-2015

    Εμβόλιο HPV:

    - Ανασυνδυασμένα μη λοιμογόνα ιικά σωματίδια (κέλυφος χωρίς DNA)

    - Παράγουν πολύ υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη

    - Οι τίτλοι παραμένουν υψηλοί για περισσότερο χρόνο

    - 100% προστασία από τους τύπους 16 και 18 (εάν η γυναίκα δεν έχει μολυνθεί ήδη)

    Οι γυναίκες που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν Τεστ-Παπ διότι το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων  του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας (9-14 έτη), αν και ένδειξη χορήγησης του εμβολίου υπάρχει και για κάθε γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχει σεξουαλικές επαφές, όπως και για νέες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών, ανεξάρτητα αν αυτές είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές αρκεί βέβαια να μην εμφανίζουν ήδη νεοπλασματικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

  • Μπορώ μέσω της διατροφής μου να βοηθήσω/ ενισχύσω τον οργανισμό μου ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου;
    Administrator15-02-2015

    Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A,C,E και φολικό οξύ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων.

  • Μεταδίδεται ο ιός μεταξύ ομοφυλόφιλων ατόμων;
    Administrator15-02-2015

    Ναι, μεταδίδεται με τους ίδιους τρόπους όπως και στα ετεροφυλόφιλα άτομα.

  • Με προστατεύει η χρήση του προφυλακτικού από τη μετάδοση του ιού;
    Administrator15-02-2015

    Όχι απόλυτα και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν οξυτενή κονδυλώματα στη βάση του πέους ή επάνω στο αιδοίο αντίστοιχα.

  • Πότε επιβάλλεται συχνός ετήσιος έλεγχος και Test ΠΑΠ;
    Administrator15-02-2015

    Συνήθως συστήνεται σε γυναίκες με συνήθειες και σε καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο όπως:

    • Κάπνισμα
    • Μόλυνση με έναν τύπο του HPV που προκαλεί καρκίνο
    • Μόλυνση με τον ιό HΙV (ιός του AIDS)
    • Μόλυνση από χλαμύδια
    • Κακή διατροφή
    • Θεραπεία με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τέλος προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου τραχήλου.

 


Μάθετε ποιοί είναι οι 6 πιο σημαντικοί λόγοι για να προστατευτείτε με τη μέθοδο Τεστ-Παπ!

26516-314x209-Online_medical_dictionary

Skip to toolbar