- ΓΥΝΑΙΚΕΣ,ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ,ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ,ΥΓΕΙΑ
- ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Το HALO Τεστ Παπ Μαστού προληπτική εξέταση αξιολόγησης των κυττάρων από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, πριν αναπτυχθούν σε καρκίνο. Είναι μια υποτιμημένη εξέταση που όμως μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού.
Από το 1947, ο Γεώργιος Παπανικολάου, είχε αξιολογήσει την μελέτη των κυττάρων από το έκκριμα της θηλής των μαστών, όπου ενίοτε παρατηρούνται άτυπα κύτταρα πριν εμφανισθεί καρκίνος. Ακριβώς ένα σκεπτικό όπως το Τεστ Παπ του τραχήλου της μήτρας. Συνήθως η συλλογή του εκκρίματος θηλής γίνεται από τον κλινικό ιατρό, κατόπιν μασάζ του μαστού ή με επεμβατικές μεθόδους από τους πόρους.
Η μέθοδος του μασάζ δεν είναι αρκετά αποτελεσματική γιατί εξαρτάται τόσο από τους χειρισμούς όσο και από το μέγεθος του μαστού. Τελευταία όμως από το 2007, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όπως και οι αντίστοιχοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, έχουν αδειοδοτήσει και εγκρίνει το Τεστ Παπ Μαστού με τη συσκευή Halo η οποία είναι μη επεμβατική συλλογή του εκκρίματος της θηλής του μαστού. Είναι μέθοδος μη τραυματική, ακίνδυνη, χωρίς ιδιαίτερο πόνο, η οποία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές αυτό χρειασθεί. Οι μαλάξεις που γίνονται μαζί με υπεραιμία (θερμότητα) του μαστού, προκαλούν ευκολότερη τη λήψη του εκκρίματος. Η διαδικασία αυτή, διαρκεί μόνο 5 λεπτά.
Η εξέταση του Παπ Μαστού, αξιολογεί τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου 8 με 10 χρόνια προτού εντοπισθεί με υπέρηχο ή μαστογραφία. Η σύσταση για την εκτέλεση του Τεστ είναι για γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω, που δεν είναι απαραίτητη η μαστογραφία. Έχοντας έτσι τα στοιχεία που μας οδηγούν στην αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας για ανάπτυξη μελλοντικού καρκίνου.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω τα λόγια του Γεώργιου Παπανικολάου, ότι, όπως το Τεστ Παπ του τραχήλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, έτσι και το Τεστ Παπ Μαστού πρέπει να αντιμετωπισθεί στο μέλλον και από τους γιατρούς και από τις γυναίκες.
Ιωάννης Π. Σιάνος
Κυτταρολόγος – Παθολογοανατόμος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέλος Διεθνούς Ακαδημίας Κυτταρολογίας